luni, 19 martie 2007

Cum puteti publica o carte?

Dragii nostri, sa publici o carte nu este un lucru extrem de greu! Momentele cele mai grele din viata unei carti sunt doua: primul este acela al “nasterii” ei de catre autor. Hartia suporta orice. Dar nu tot ceea ce suporta hartia se poate numi carte! Nu va grabiti sa trimiteti editurii spre publicare un manuscris inainte ca dumneavoastra sa aveti convingerea de nezdruncinat ca acel manuscris este intr-adevar o carte, ca are o valoare a ei, ca are cu adevarat ceva de spus! Daca nu simtiti acest lucru mai asteptati, mai cugetati! Al doilea moment dificil din viata unei carti este dupa publicarea ei! Cand o carte a iesit in lume, oamenii trebuie convinsi ca merita sa o cumpere! Ei trebuie sa stie ca au ceva de invatat, ca viata lor se imbogateste daca citesc acea carte! Editura face toate eforturile de a face o carte cunoscuta! Dar si autorul trebuie sa fie constient ca odata ce “a nascut” un copil, responsabilitatile lui in “a-l creste” si “a-l indruma” sunt mari! Autorul trebuie sa fie in permanenta pregatit sa isi prezinte cartea cititorilor (participand la lansari de exemplu), sa laude cu obiectivitate “calitatile copilului” lui.
Care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmati atunci cand doriti sa publicati o carte la noi?
Mai intai trebuie sa faceti astfel incat sa intram in posesia manuscrisului. Acesta poate fi trimis prin posta pe adresa editurii (trimiteti coletul cu confirmare de primire), indicand pe plic “In atentia redactorului – sef al editurii Aramis Print”, poate fi adus personal de catre autor si predat secretarului general de redactie al editurii (pe baza unui proces verbal), sau poate fi trimis prin mail la office@edituraaramis.ro. Manuscrisele expediate prin posta sau predate de catre autor personal, pot fi scrise de mana, sau dactilografiate computerizat.
Daca predati personal manuscrisul in editura, nu incercati sa convingeti pe cel care va inregistreaza manuscrisul sa ia o decizie asupra acestui manuscris si, mai ales, nu pierdeti inutil vremea laudandu-va marfa. Manuscrisul odata intrat in editura parcurge etape riguroase de analiza din partea noastra, asa ca orice laude prealabile sunt inutile.
Editura va analiza manuscrisul si va comunica autorului decizia luata in maxim 3 saptamani de la data primirii.
Lumea editurilor bune este mica. Fiti onesti si nu trimiteti manuscrisul simultan mai multor edituri! Acest lucru se afla si face o impresie extrem de proasta, lucru care va dezavantajeaza!
In cazul in care manuscrisul este acceptat spre publicare, autorul este convocat la editura pentru incheierea contractului de editare, care are la baza lui Legea drepturilor de autor. Autorului i se vor comunica in acel moment: tirajul primei editii a cartii, data de aparitie a acesteia, procentul de drepturi de autor bazat pe sumele incasate de editura in urma vanzarii cartii. Editura nu cere autorului bani pentru publicarea lucrarii. Din acest motiv, editura (care isi asuma cheltuielile de editare, tiparire, promovare) are anumite exigente in privinta calitatii cartii, de la care nu se abate sub nici o forma. Nu trimiteti decat lucrari originale! Conform Legii drepturilor de autor, responsabilitatea pentru originalitatea lucrarii apartine in intregime autorului. Plagiatul este aspru pedepsit de legea invocata mai sus.
Va dorim cu tot dragul inspiratie si spor la treaba.
Redactor – sef: Nicolae Ploscariu
Secretar general de redactie: Corina Tabaras